Jongeren en vrijwillige inzet

iDOE voert in opdracht van de gemeente Leiden de coördinatie en makelaarsfunctie uit met betrekking tot de Maatschappelijke Stages in Leiden. 

Maatschappelijke Stage (MaS) houdt in dat jongeren zich tijdens hun schoolperiode in het voortgezet onderwijs vrijwillig inzetten bij een maatschappelijke organisatie. Ze maken vaak kennis met een nieuwe doelgroep en ervaren welk effect belangeloze hulp op een ander heeft. De MaS is niet alleen goed voor de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren zelf, maar levert ook voor de stagebieders veel op. Jongeren hebben een frisse kijk, andere netwerken en kwaliteiten, onder andere op het gebied van nieuwe media. Elke geslaagde stage kan een ambassadeur opleveren voor de organisatie!

De MaS is met ingang van het schooljaar 2016- 2017 geen wettelijke verplichting meer vanuit het ministerie van OC&W. Dit betekent dat VO-scholen in Leiden op hun eigen manier invulling kunnen geven aan de MaS. Soms valt het onder het vak Burgerschapsvorming en soms doen scholen in een bepaalde periode vrijwilligersprojecten. Via deze link vind je een overzicht met de contactgegevens van de leerkrachten en op welke wijze de scholen de MaS organiseren.

 

Maatschappelijke Diensttijd

Met maatschappelijke diensttijd (MDT) krijgen alle jongeren in Nederland de mogelijkheid en kans om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen voor hun eigen toekomst. Dit doen ze tijdens een periode waarin ze zich vrijwillig inzetten voor een ander of voor de samenleving. Door te investeren in jongeren maken we de hele samenleving sterker.

De uitvoering van MDT is belegd bij het kernteam MDT, een samenwerking van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW), jongerenorganisatie NJR en de vrijwilligerskoepel NOV. Tevens zijn gemeenten en werkgevers betrokken bij de vormgeving van MDT. Net als voor maatschappelijke organisaties is MDT voor hen ook een mooie kans om jongeren vooruit te helpen, een waardevolle ervaring te bieden of aan zich te binden en – samen met hen – meer activiteiten uit te voeren die maatschappelijk impact hebben.

De staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, is politiek verantwoordelijk voor de MDT. Zijn doel is om na de zomer in 2019 de maatschappelijke diensttijd daadwerkelijk in te voeren.

Interessante links

Wil je de MDT nieuwsbrief ontvangen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met info over het ontwerp maatschappelijke diensttijd, andere communicatie, het onderzoek of bijeenkomsten? Mail dan naar mdt@minvws.nl.

 

Netwerkbijeenkomsten

iDOE organiseert jaarlijks MaS/MDT Netwerkbijeenkomsten rond jongeren en vrijwillige inzet. Diverse maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen maken kennis met elkaar en/of houden hun contacten warm, bespreken actuele thema's en er worden gastsprekers uitgenodigd. Zie de links hieronder voor de sfeerverslagen. Wil je ook graag deelnemen aan de eerstvolgende bijeenkomst of hierover informatie ontvangen? Stuur een mail naar Tessa via tessa@i-doe.nl.  

 

Community Engagement Service (CES) Universiteit Leiden

CES heeft vooral als doel studenten te stimuleren om d.m.v. vrijwilligerswerk meer ervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Anderzijds werkt de CES samen met de opleidingen op de faculteit en (vrijwilligers)organisaties om studenten in het kader van hun opleiding meer opdrachten in de praktijk te kunnen laten verrichten. Hiervoor zoekt de universiteit de samenwerking met maatschappelijke organisaties.

CES is een onderdeel van de Career Service FSW en begeleidt studenten naar vrijwilligerswerk en fungeert tevens als contactpunt, expertisecentrum voor de instituten op de faculteit en voor vrijwilligersorganisaties / externe partijen.

 

Vacaturebank

iDOE beheert een digitaal matchingssysteem met (maatschappelijke) stageplaatsen binnen de Vacaturebank. Organisaties kunnen er hun Maatschappelijke Stages plaatsen door aan te vinken dat de vacature geschikt is voor jongeren van 12 t/m 17 jaar.
Is de vacature geschikt als MDT? Er is ook een optie om in de vacature aan te merken dat deze bedoeld is voor jongeren van 18 tot en met 26 jaar.
Jongeren kunnen zich vrijblijvend inschrijven als vrijwilliger en online reageren om rechtstreeks met de organisatie in contact te komen.

 

Contactpunt

Jongeren kunnen ook voor meer informatie over vrijwillige inzet op maandag en woensdag van 12.00 tot 16.00 uur naar het Open Contactpunt komen, in de Bibliotheek op de Nieuwstraat 4 te Leiden (een afspraak is niet nodig). 

 

MaS / MDT adviseur van iDOE

Neem voor vragen over de MaS / MDT contact op met Tessa den Dulk

071 5162451 | tessa@i-doe.nl
Werkdagen
: dinsdag & donderdag en vrijdag.
 

Lees meer

Alle info op de site van de rijksoverheid

Artikel van movisie

Artikel van NOV

Powerpoint van iDOE

Sfeerverslag MaS bijeenkomst 12 december

Welke vorm van vrijwillige inzet past bij jou? Doe de test en ontdek jouw talent!

Speciaal voor jou, je vrienden en klasgenoten is er een test gemaakt, zodat je kunt zien welke vorm van vrijwillige inzet bij jou past. De link is van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam.

Doe de test!

Laatste nieuws

Op onze nieuwspagina vind je ook het laatste nieuws. Wil je de vooraankondigingen van de Netwerkbijeenkomst niet missen?

En ben je nog niet ingeschreven voor de updates van iDOE? Meld je dan hier aan

iDOE Verhalenmakers

iDOE zoekt verhalenschrijvers en vloggers die vrijwillige inzet in Leiden onder de aandacht willen brengen. Eén van de taken van iDOE is om vrijwillige inzet in de stad Leiden te promoten, zodat iedereen kan zien welke mogelijkheden er zijn om je talenten in te zetten. Heb jij een vlotte pen, oog voor toffe foto's of vlog je graag? Lijkt het jou leuk om op pad te gaan en een verhaal uit te werken of vlog te maken voor bijvoorbeeld je Maatschappelijke Stage? Meld je dan hier aan en dan bespreken we de mogelijkheden. 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voor welke nieuwsbrief wil je je inschrijven?